Asbestaanpak

Woonadvies Dordt

 

Dordrecht

Asbestaanpak

 

Tot in de 80-er jaren is in de bouw veel gebruik gemaakt van materialen die asbest bevatten. Pas later ontdekte men de gevaren hiervan.

Zo lang de asbestvezels goed gebonden zitten in het materiaal kan dit weinig kwaad. Maar wanneer asbestvezels vrij komen in de lucht kunnen ze worden ingeademd en na jaren ernstige longaandoeningen veroorzaken.

 

Vezels kunnen bijvoorbeeld vrijkomen als de materialen worden beschadigd: bij sloop, klussen of renovatie. Maar ook als materialen, zoals gevel-en dakbedekkingen, verweren kunnen de vezels loskomen in de lucht.

 

Het is daarom belangrijk dat bewoners goed geïnformeerd zijn over hoe zij met asbesthoudende materialen veilig om kunnen gaan. En waar sprake is van verwering neemt het verspreidingsgevaar toe. Daar moet het materiaal zorgvuldig worden verwijderd en vervangen door veilig materiaal.

 

Jupiterlaan

Onderzoek heeft uitgewezen dat de verwering van asbesthoudende dakplaten in dit buurtje zodanig waren dat er asbestvezels vrijkwamen. In opdracht van de gemeente co├Ârdineerde Woonadvies Dordt een gezamenlijke aanpak waarbij eigenaren zelf per blok de daken hebben laten vernieuwen met asbestvrij materiaal.

 

Tafelberg

De dakbedekking in deze buurt in Sterrenburg bestaat uit asbesthoudende leien. Deze verweren in de loop van de tijd. Op verzoek van de gemeente heeft Woonadvies Dordt samen met de eigenaren de mogelijkheid onderzocht om deze de komende jaren te vervangen door asbestvrije materialen.

 

4 Burgen

In de 4 Burgen in Sterrenburg (660 huur- en koopwoningen) heeft Bewonersondersteuning op verzoek van de bewonersvereniging daar een informatiefolder gemaak over elke materialen asbest bevatten en dus met bijzondere zorg behandeld moeten worden.