BEWONERSPARTICIPATIE

Woonadvies Dordt

 

Dordrecht

Bewonersparticipatie en zelfbeheer

 

Bewoners die zich actief inzetten voor hun wijk, buurt of complex zijn belangrijk.

Bewonerscommissies, huurders- of kopersverenigingen, verkeerswerkgroepen, groepen die een stukje van hun wijk zelf onderhouden en verenigingen van appartementeigenaren. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en kwaliteit van de Dordtse wijken. Ook leveren zij waardevolle signalen aan de woningcorporaties en de gemeente.

In de hedendaagse 'participatie-samenleving' worden burgers aangemoedigd om vooral ook actief hun bijdrage te leveren.

 

Participatie kan op veel manieren

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je besluit actief te worden. Misschien zijn er specifieke problemen die je samen wilt aanpakken. Zoals de verbetering van je buurt. Misschien wil je samen met andere jongen ouders een speelplek beheren of meer te zeggen wilt krijgen over de inrichting van jouw buurt door de gemeente.

Er zijn ook bewonersverenigingen die alle huurders vertegenwoordigen in het overleg met een woningcorporatie.

 

Samen iets aanpakken

Over het algemeen kun je dat beter niet alleen doen, maar geestverwanten zoeken, waarmee je een groep opzet. Een bewonersgroep kan een tijdelijk karakter hebben, rond een project zoals de nieuwe inrichting van een plein, of een renovatie of groot onderhoudsbeurt van woningen.

Het is een manier waarop bewoners, kort of lang, de handen ineen slaan. Zo houden zij mede de regie op zaken die zij belangrijk vinden, in en om hun eigen huis.

 

Goede start

Als je het idee hebt om samen met medebewoners actief te worden heb je misschien behoefte aan wat advies en hulp. Even op een rij zetten, wat er moet gebeuren, wat je nodig hebt, wie je erbij kan helpen. Zijn er misschien goede ervaringen bekend waar je van kunt leren?

Zo kun je een goede start te maken.

Heb je vragen of behoefte aan wat advies of begeleiding, maak dan een afspraak met ons.